Septicemia - O prioritate globala pentru sanatate

Septicemia este acum definita ca o disfunctie a organelor care pune viata in pericol, cauzata de un raspuns neregulat al gazdei la infectie1. Aceasta afectiune grava atrage spitalizari lungi si niveluri ridicate de morbiditate si mortalitate. OMS a recunoscut septicemia ca o prioritate globala de sanatate2, iar ultimele linii directoare3 (2016) ale campaniei de supravietuire la septicemie prevad strategii foarte clare pentru rezultate mai bune.

Septicemia: fiecare minut conteaza

Tratati devreme septicemia - salvati vieti

Initierea rapida a interventiilor simple, in timp util, inclusiv antibiotice si fluide intravenoase, poate reduce riscul de deces la jumatate. Pacientii cu suspiciune de septicemie trebuie sa fie directionati imediat la un centru adecvat. Tratamentul precoce al septicemiei este rentabil si reduce numarul de zile de spitalizare si de terapie intensiva” 

- site-ul Zilei Mondiale a septicemiei

Septicemia este un proces inflamator complex care este in mare parte sub-recunoscut ca fiind o cauza majora de morbiditate si mortalitate la nivel mondial. Cu toate acestea, cu aproximativ 30 de milioane de cazuri in fiecare an la nivel mondial, septicemia provoaca 1 deces la 3-4 secunde4. Este principala cauza infectioasa de deces din intreaga lume, in ciuda progreselor in medicina moderna, cum ar fi vaccinurile, antibioticele si ingrijirea acuta4.

Septicemia este cauzata de un raspuns acut al sistemului imunitar al organismului la o infectie severa, care duce adesea la deteriorarea tesuturilor si organelor proprii ale pacientului. Poate duce la soc, insuficienta multipla de organ si moarte, mai ales daca nu este recunoscuta devreme si tratata cu promptitudine. Efectele pe termen lung pentru supravietuitorii septicemiei includ leziuni permanente ale organelor, precum si dizabilitati fizice si cognitive3,4.

In ciuda progreselor medicale, numarul de cazuri de septicemie continua sa creasca rapid3,5,6. Odata cu cresterea incidentei, exista costuri in crestere: in sUa, tratamentul spitalicesc reprezinta aproape 24 de miliarde de dolari pe an5; in Germania, costurile pentru tratarea unui caz tipic s-au dublat in ultimul deceniu7.

 

„Ora de aur”

Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat fac o diferenta critica atunci cand vine vorba de imbunatatirea rezultatelor pacientilor cu septicemie. Intr-adevar, sansele de supravietuire scad drastic cu cat initierea tratamentului este mai intarziata. Daca un pacient primeste terapie antibiotica in prima ora de diagnostic, sansele de supravietuire sunt aproape de 80%; acestea scad cu 7,6% pentru fiecare ora dupa8. Cu toate acestea, daca un pacient primeste initial un tratament antimicrobian neadecvat, este de cinci ori mai putin probabil sa supravietuiasca9.

O prioritate globala pentru sanatate 

In 2017, Organizatia Mondiala a sanatatii (OMs) a adoptat o rezolutie care recunoaste septicemia ca o prioritate globala a sanatatii si se concentreaza pe imbunatatirea prevenirii, diagnosticarii si gestionarii septicemiei2

 

Linii directoare actualizate: protocoale pentru un raspuns eficient

Campania de supravietuire la septicemie, o colaborare comuna a society of Critical Care Medicine si European society of intensive Care Medicine, a publicat cea de-a patra editie a liniilor sale directoare in 2016: Campania de supravietuire la septicemie: Liniile directoare internationale pentru gestionarea septicemiei si a socului septic: 2016​3. Pe baza unui corp larg de cercetari, aceste linii directoare ofera recomandari cheie pentru a asigura cele mai bune rezultate pacientilor.

Recomandarile privind supravietuirea la septicemie incep cu resuscitarea initiala si duc la 10 recomandari de ingrijire si monitorizare, impreuna cu consideratii speciale pentru pediatrie10Laboratorul de microbiologie joaca un rol vital pe tot parcursul managementului septicemiei, in special pentru unele dintre cele mai critice recomandari: screeningul de rutina al pacientului, diagnosticul si terapia antibiotica.

 

Cateva recomandari cheie pentru supravietuirea in septicemie (rezumate) *

  • Septicemia si socul septic sunt urgente medicale si se recomanda ca tratamentul si resuscitarea sa inceapa imediat (BPs**)
  • Spitalele si sistemele spitalicesti ar trebui sa aiba un program de imbunatatire a performantei pentru septicemie, inclusiv screening-ul septicemiei pentru pacientii bolnavi acut, cu risc crescut (BPs)
  • Culturile de microbiologie de rutina adecvate (inclusiv sangele) ar trebui obtinute inainte de inceperea terapiei antibiotice la pacientii cu suspiciune de septicemie sau soc septic daca acest lucru nu are ca rezultat o intarziere substantiala la inceperea terapiei antibiotice (BPs). Culturile de microbiologie de rutina adecvate includ intotdeauna cel putin 2 seturi de hemoculturi (flacoane aerobe si anaerobe)
  • Administrarea de antibiotice iV trebuie initiata cat mai curand posibil dupa recunoastere si in decurs de o ora atat pentru septicemie cat si pentru socul septic. (recomandare puternica, calitate moderata a dovezilor)
  • Terapia empirica cu spectru larg cu unul sau mai multe antibiotice trebuie prescrisa pacientilor care prezinta septicemie sau soc septic pentru a acoperi toti agentii patogeni probabili (inclusiv acoperirea bacteriana si potential fungica sau virala) (recomandare puternica, calitate moderata a dovezilor)
  • Trebuie facuta o evaluare zilnica a descalificarii terapiei antibiotice la pacientii cu septicemie si soc septic (sPB)
  • Masurarea nivelurilor de procalcitonina poate fi utilizata pentru a sprijini scurtarea duratei terapiei antibiotice la pacientii cu septicemie (recomandare slaba, calitate scazuta a dovezilor)
  • Nivelurile de procalcitonina pot fi utilizate pentru a sprijini intreruperea antibioticelor empirice la pacientii care initial pareau ca au septicemie, dar ulterior au dovezi clinice limitate de infectie (recomandare slaba, calitate scazuta a dovezilor)

* Ghiduri complete disponibile la: http://www.sccm.org/Documents/ssC-Guidelines.pdf
** BPs - Declaratie privind bune practici 

Clinicienii depind de diagnosticarea rapida si fiabila pentru luarea deciziilor clinice la fiecare pas. asadar, cum va poate ajuta diagnosticul in vitro sa faceti fata acestei provocari?

 

Managementul precoce al pacientului cu septicemie

Atunci cand un pacient prezinta suspiciune de septicemie, culturile adecvate (probe de sange sau probe de la locul infectiei) trebuie obtinute in prima ora, inainte de a incepe terapia antibiotica. Biomarkerii precum procalcitonina (PCt) pot, de asemenea, sa ofere raspunsuri rapide (20 de minute) pentru a sustine diagnosticul sau prognosticul. Pentru a initia o terapie adecvata cat mai curand posibil, este important nu numai sa identificati agentul patogen, ci si sa testati rezistenta la antibiotice. Eficacitatea tratamentului cu antibiotice trebuie monitorizata continuu. in cele din urma, supravegherea epidemiologica si profilarea antibioticelor ajuta la determinarea epidemiologiei locale si a politicilor antibiotice spitalicesti.

 

Bibliografie:

1.     Singer et al. The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). JAMA. 2016;315(8):801-810

2.      Reinhart et. Al, Recognizing Sepsis as a Global Health Priority- A WHO resolution. N Engl J Med 2017; 377:414-417August 3, 2017

3.     Rhodes A., et al. “Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Sepsis and Septic Shock: 2016”. Intensive Care Med (2017) 43:304–377

4.     WSD fact sheet 2017/www.world-sepsis-day.org

5.     Torio, Celesten, et. al. (2013). National Inpatient Hospital Costs: The Most Expense Conditions by Payer, 2013. Statistical brief #204. May 2016.  www.hcup-us.ahrq/reports/statbriefs

6.     International Organizations Declare Sepsis a Medical Emergency. Issued by an expert panel representing 20 adult and pediatric intensive care societies, October 4th 2010. 2010; Press release. http://www.prnewswire.com/news-releases/international-organizations-decl...

7.     Vincent JL, et al. Sepsis in European intensive care units: results of the SOAP study. Crit Care Med, 34:344-353, 2006.

8.    Kumar, A, et. al. Duration of hypotension before initiation of effective antimicrobial therapy is the critical determinant of survival in human septic shock. Crit Care Med. 2006 Jun;34(6):1589-96.

9.     Kumar, A, et. al. Initiation of inappropriate antimicrobial therapy results in a fivefold reduction of survival in human septic shock. Chest. 2009 Nov;136(5):1237-48.