Rezistenta la antibiotice - Provocarea secolului XXI

Dezvoltarea bacteriilor rezistente este un fenomen natural care este exacerbat si accelerat de utilizarea inadecvata a antibioticelor in domeniile sanatatii umane si animale.

Antibioticele actioneaza pentru a elimina cele mai sensibile bacterii. Cu toate acestea, unele bacterii sunt capabile sa supravietuiasca si sa se adapteze prin dobandirea „genelor de rezistenta”, fie prin mutatia genelor existente, fie prin dobandirea de gene noi.

Utilizarea inadecvata si nejustificata a antibioticelor a dus la aparitia tulpinilor bacteriene rezistente, facand antibioticele ineficiente. in toate infectiile virale (raceala, dureri in gat si alte infectii respiratorii etc.), utilizarea antibioticelor este inutila si chiar daunatoare, deoarece creste rezistenta bacteriana la antibiotice.

Astazi, tratamentul pentru un numar tot mai mare de infectii, cum ar fi pneumonia, tuberculoza, septicemia si gonoreea, a devenit dificil si uneori imposibil, deoarece antibioticele isi pierd eficacitatea. Vedem, de asemenea, reaparitia anumitor boli (tuberculoza, de exemplu) din cauza rezistentei la antibiotice.
Noi antibiotice sunt in curs de dezvoltare, dar niciunul dintre ele nu este considerat eficient impotriva celor mai rezistente bacterii. Va dura cinci pana la zece ani inainte ca acesti noi compusi sa devina disponibili.  

Pe parcursul secolului al XX-lea, imbunatatirile conditiilor de igiena, crearea de vaccinuri si programe de vaccinare pe scara larga si dezvoltarea antibioticelor au avut un impact urias asupra sperantei de viata si a calitatii vietii la nivel mondial. antibioticele sunt una dintre descoperirile majore ale medicinei moderne. Existenta antibioticelor a facut posibile multe dintre „miracolele noastre medicale” actuale: transplanturi de organe, tratamente pentru cancer, terapii care modifica in mod benefic sistemul imunitar (pentru boli precum artrita reumatoida, psoriazis sau boala Crohn, de exemplu) si proceduri chirurgicale complicate. Fara antibiotice, complicatiile acestor interventii medicale datorate infectiilor ar fi prea frecvente, daunatoare si, eventual, letale.

„O era post-antibiotica inseamna sfarsitul medicinei moderne asa cum o cunoastem noi. Lucruri la fel de obisnuite precum streptococul in gat sau genunchiul zgariat al unui copil ar putea ucide din nou.”

Margaret Chan (Director General al Organizatiei Mondiale a sanatatii) - 2012   

CONSECINTELE REZISTENTEI LA ANTIBIOTICE

  • Esecul tratamentului care duce la probleme cronice
  • Cresterea morbiditatii (dizabilitati, rezultate slabe) si a mortalitatii
  • Efecte adverse ale tratamentelor alternative (potential mai putin eficiente, posibil mai toxice)
  • Recidiva infectiei dupa tratament
  • Raspandirea crescuta a bacteriilor rezistente la antibiotice si a infectiilor asociate acestora, dobandite in comunitate si unitati de asistenta medicala
  • Utilizarea crescuta a antibioticelor
  • Lipsa disponibilitatii antibioticelor eficiente din punct de vedere clinic
  • internari mai lungi si mai complicate in spital
  • Costuri excesive de asistenta medicala
  • Scaderea productivitatii sociale

IMPACTUL ECONOMIC AL REZISTENTEI LA ANTIBIOTICE

Impactul rezistentei la antibiotice asupra vietilor, sistemelor de sanatate si economiilor este considerabil si va continua sa creasca. Au fost publicate unele estimari ale efectelor economice, iar constatarile sunt ingrijoratoare. De exemplu, costul anual pentru sistemul de sanatate din sUa a fost estimat la 21-34 miliarde de dolari, precum si mai mult de 8 milioane de zile suplimentare in spital. (ref.07)spellberg et al. Combating antimicrobial Resistance:Policy Recommendations to save Lives. Clinical infectious Diseases 2011;52:397-428.
(http://cid.oxfordjournals.org/content/52/suppl_5/s397.full.pdf) in the EU, resistance to antibiotics costs an estimated €1.5 billion per year. (ref.08)Burden of antibiotic Resistance. action on antibiotic Resistance (React), 2012.
(http://www.reactgroup.org/uploads/publications/react-publications/React-facts-burden-of-antibiotic-resistance-May-2012.pdf) Costurile medicale sunt doar o parte a ecuatiei economice: reducerea ocuparii fortei de munca si veniturilor si cresterea cheltuielilor nationale cu asistenta medicala trebuie, de asemenea, luate in considerare la evaluarea impactului financiar. UE estimeaza ca rezistenta la antibiotice cauzeaza 600 de milioane de zile de productivitate pierduta in fiecare an, in timp ce in Thailanda unii cercetatori estimeaza ca aceasta duce la pierderi de productivitate pe an de 2 miliarde UsD. (ref.09)Prakongsai et al. Prevention and Control of antimicrobial Resistance in Thailand. Prezentare la evenimentul paralel cu privire la rezistenta la antibiotice, a 65-a adunare Mondiala a sanatatii, 2012. Raportul O'Neill estimeaza ca pana in 2050, rezistenta la antibiotice poate duce la pierderea indusa a PIB mondial de 100 de miliarde de dolari americani. (ref.10)tackling drug-resistant infections globally: final report and recommendations.the Review on antimicrobial Resistance chaired by Jim O’Neill. Mai 2016. - (https://amr-review.org/Publications.html)

Potrivit Bancii Mondiale, fara limitarea rezistentei la antibiotice, costurile anuale ar putea deveni la fel de masive ca si cele ale crizei financiare globale care a inceput in 2008. Mai mult, obiectivele de dezvoltare durabila pentru 2030 - cum ar fi incetarea saraciei, incetarea foametei, asigurarea unei vieti sanatoase, reducerea inegalitatilor si revitalizarea parteneriatelor globale - este probabil sa ramana nerealizate. (ref.72) Banca Mondiala. 2016. “Drug-Resistant infections: a threat to Our Economic Future (Discussion Draft).” Washington, DC.