Domnul Mircea Ciupe, cofondator și acționar al Mediclim, identifică inovația drept principal factor al succesului de care compania s-a bucurat în piața IVD din România de la înființarea sa din 1994 și până în prezent.
Ce rol a jucat inovația în evoluția Mediclim de-a lungul timpului?
Inovația permanentă a echipamentelor și produselor pe care le distribuim în România este o preocupare permanentă și susținută a furnizorilor noștri din domeniile Microbiologie, Imunologie, Imunohematologie, Diagnostic Molecular. Același lucru este valabil și pentru testele pentru controlul microbiologic al alimentelor, al apei și al diagnosticului veterinar.
Prin serviciile și produsele pe care le-am livrat din 1994 încoace și pe care continuăm să le aducem în România, am reușit să creăm mentalități noi la nivel de piață. Tot la acest capitol, foarte importantă a fost strategia noastră de a oferi angajaților și clienților noștri, în permanență, cursuri de formare și simpozioane de prezentare cu caracter pur științific. Consider că aceasta este cheia succesului nostru!
Am avut, avem și vom avea în continuare poziția de deschizători de drumuri, datorită noutăților absolute, revoluționare și perfect acoperite științific ale furnizorilor noștri. Această postură înseamnă o luptă continuă dusă cu profesionalism, continuitate și tact pe mai multe paliere în primul rând cel academic, apoi cel financiar și nu în ultimul rând cel al specialiștilor care implementează și lucrează efectiv cu aceste sisteme noi.
Tot ce am întreprins în cei 30 de ani de existență a companiei a avut ca fundament ideea de a construi ceva solid, de a pune în fața partenerilor și clienților în primul rând seriozitatea, corectitudinea, simțul răspunderii și dorința de a crea o încredere și înțelegere reciprocă pentru un scop comun uman și solidar.
A fost întotdeauna piața IVD din România gata să accepte noile tehnologii și echipamente?
Astăzi piața este mult mai deschisă să accepte inovația decât acum 30 de ani, fără îndoială, pentru că este mult mai ușor să demonstrezi, în prezent, calitățile unui echipament sau al unui test. Informațiile sunt abundente, studiile medicale la fel. La începuturile Mediclim nu era aceeași situație. Îmi amintesc că am fost să prezint, în acea perioadă, unul dintre echipamentele pe care le distribuiam atunci în România unui domn profesor în medicină, care mi-a spus că este dispus să doteze unitatea sa medicală cu acest produs dacă îi pot demonstra că metoda este corectă și răspunde la nevoile sale, adică la a avea un rezultat rapid și a diminua costurile. Am realizat atunci, pe cont propriu, un studiu comparativ de cazuistică a pacienților. Concret, am folosit, pentru aceiași pacienți, metoda veche și metoda nouă, un proces deloc simplu. Am pus rezultatele în oglindă, față în față și am arătat diferența mare de costuri și rapiditatea crescută în favoarea noii metode. Domnul profesor mi-a spus: „M-ai convins, vino să lucrăm”.
Am întâlnit frecvent situații similare pe parcursul activității noastre, iar studiile pe care le-am făcut în diverse ocazii ne-au ajutat să ne creștem business-ul pe baze solide, documentate, demonstrate științific și au făcut să fim căutați și de alți clienți din propria lor inițiativă. Am reușit astfel să ne creștem portofoliul, care include astăzi instituții precum precum Regina Maria, Medlife, Bioclinica, Synevo, Gral Medical, Clinica Sante, Sanador; laboratoare medicale private, printre care Fundația „Dr. Victor Babeș” , Teo Health SA - Spitalul Sf. Constantin Brasov, AAYLEX ONE SA, Fabrica de lapte Brașov SA și unități de sănătate publică, printre proiectele de calibru aflându-se cele derulate la Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof.Dr. C. T. Nicolau” București, Institutul National de Boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați. .
Ce urmează în materie de inovație pentru Mediclim?
Alocăm în fiecare an un buget de peste 1 milion de euroîn aducerea pe piața de diagnostic din România a unor tehnologii inovatoare având ca obiectiv principal îmbunătățirea semnificativă atât a calități diagnosticului, cât și a stării de sănătate a populației. Am demarat în ultima perioadă implementarea pe piața din România a testării sindromice, prin sistemul sistemul BioFire Filmarray – bioMérieux, care utilizează tehnologia multiplex PCR pentru testarea moleculară simultană rapidă pentru mai multe microorganisme. Avantajele acestui sistem sunt uriașe. De exemplu, testele unice de diagnostic sindromic pentru pneumonie și sepsis pot chiar salva viețile pacienților cu aceste patologii infecțioase în care timpul scurt până la obținerea rezultatului este un factor critic pentru succesul terapeutic. Diagnosticul rapid în cadrul acestor patologii severe permite tratament adecvat instituit rapid și reducerea numărului testărilor suplimentare. În plus, sistemul identifica și gene antimicrobiene de rezistență, contribuind prin aceasta la identificarea și administrarea celui mai eficient tratament cu antibiotic.
O altă direcție de inovație este reprezentată de sistemele complet automate care asigură intangibilitatea probelor de la prelevarea de la pacient până la rezultatul final. În plus, am demarat procesul de investiții pentru aducerea pe piața din Romania a soluțiilor IT&Data cu aplicabilitate în domeniul medical, care oferă reale beneficii sistemului medical prin prelucrarea statistică a datelor existente în fiecare spital și furnizarea de rapoarte care să permită luarea de decizii informate de către echipele manageriale. Importanta Inteligenței Artificiale în practica medicală va fi extrem de importantă pentru că vor trebui construite „punți de comunicare" între specialitățile medicale multiple și cele tehnice, informatice.
Toate acestea vor contribui la succesul nostru pe termen lung, pe care nu îl măsurăm doar în termeni financiari, ci și în rezultatele pozitive ale sănătății și în gradul de îmbunătățire al calității vieții pentru oamenii din comunitățile pe care le servim.